Ceràmica

Rajoles de la capella de Santa Anna

Es tracta d'una ceràmica de procedència valenciana, de la segona meitat del segle XVIII, que representa sis motius sobre l'ascendència i el naixement de Jesús. Els temes són els següents: arbre genealògic de Maria, menyspreu del gran sacerdot a sant Joaquim, presentació de Maria al temple, esposoris amb sant Josep, anunciació i naixement del nin Jesús.

Cal destacar que en la col·locació actual de les rajoles hi ha una sèrie d'errors, la qual cosa fa pensar que la disposició primitiva no fou, probablement, la mateixa. L'estat de conservació és dolent, n'hi ha moltes de rompudes i de fragmentades.
Dels seus autors sols sabem que eren valencians. L'escola valenciana era molt més colorista i naturalista que la catalana, i a més les seves disposicions no eren tan esquemàtiques, ja que l'artista valencià dominava el dibuix.

Als panells del santuari de Gràcia, es poden veure una sèrie de característiques que fan pensar en un barroc que està ja a les darreries, que empra recursos de gran efectisme com són les arquitectures, els cortinatges, els puttos, l'ornamentació vegetal i de fruites i fins i tot l'orla rococó tantes vegades representada i tan pròpia de l'escola valenciana.

S'hi ha aplicat una extensa gamma de colors que va del groc i verd (en distintes tonalitats), passant pel blau fins al morat.

Els panells de Gràcia, juntament amb els de Porreres i Muro, són els únics exponents de l'escola valenciana a Mallorca, la qual cosa els converteix en un patrimoni artístic de gran valor.

imatge peu

Plaça d'Espanya, 12, 07620 Llucmajor - Telèfon: 971 660 050 Contacte / Mapa web